Pääkirjasto suljettu toistaiseksi! "Lyödään ne hepnaadilla". Alvar Aalto valokuvissa -näyttely

Ma 30.3.2020 Klo 10:00

Kouvolan pääkirjasto, Salpausselänkatu 33, 45100 Kouvola

"Lyödään ne hepnaadilla". Alvar Aalto valokuvissa -näyttely
 

Näyttely piirtää uudenlaisen kuvan modernin arkkitehtuurin suurimpiin nimiin kuuluvan arkkitehdin, Alvar Aallon (1898-1976) elämästä ja tuotannosta.

“Lyödään ne hepnaadilla!” Alvar Aalto valokuvissa
Kouvolan pääkirjastossa 1.2.−30.3.2020
Salpausselänkatu 33, 45100 Kouvola

Näyttely avoinna ma-pe klo 9-20 ja la klo 9-15

”Lyödään ne hepnaadilla!” tuo päivänvaloon ainutlaatuisen valikoiman arkkitehtuurivalokuvia Alvar Aalto -museon arkistosta. ”Näyttelyn runkona ovat Alvar Aallon itsensä valitsemat valokuvat, joista koottiin hänen tuotantoaan laajasti esittelevä näyttely Firenzen Palazzo Strozziin, Italiaan vuonna 1965. Tämä suurnäyttely oli ensimmäinen laatuaan ja nosti Alvar Aallon esiin yhtenä aikamme suurimmista arkkitehdeista”, kertoo näyttelyn kuraattori, taidehistorioitsija Asko Mäkelä.

Valokuvataiteella oli Aallon perheessä tärkeä sija. Aaltojen ystäväpiiriin kuului muun muassa maailmankuulu unkarilainen valokuvataiteilija László Moholy-Nagy. Kiinnostus modernistiseen valokuvaan näkyy Aaltojen omassa perhealbumissa, jonka kuvista useat ovat Aino Aallon ottamia. Kuviin ikuistettiin perheen lapset ja arkkitehtitoimiston työtoverit, ajankohtaiset rakennusprojektit ja juuri valmistuneet arkkitehtuurikohteet, osin kokeellisista kuvakulmista. Matkoilla kuvatut kaupunkinäkymät tai rakennusten materiaalit ja yksityiskohdat saattoivat myöhemmin ilmestyä mukailtuina teemoina Aallon arkkitehtuuripiirustuksiin ja saada uuden tulkintansa modernin arkkitehtuurin muodossa.

Näyttelyyn valitut arkkitehtuurivalokuvat havainnollistavat, kuinka eri aikakausien valokuvaajat ovat nähneet Alvar Aallon rakennukset sekä hänen persoonansa. Alvar Aalto ymmärsi jo varhain valokuvan merkityksen oman arkkitehtuurinsa markkinoinnissa ja käytti aikansa parhaimpia valokuvaajia, kuten Gustaf Welin, Eino Mäkinen, Heikki Havas ja Kari Hakli. Merkittävä rooli näyttelyssä on myös museon omilla valokuvaajilla Martti Kapasella ja Maija Holmalla.

”Näyttely antaa monipuolisen kuvan Alvar Aallon tuotannosta, elämästä ja taidosta käyttää valokuvia  julkaisuissa ja näyttelyissä rakentaakseen omaa medianäkyvyyttään. Kokonaisuus on alun perin suunniteltu kiertonäyttelyksi ja se soveltuu muunneltavan rakenteensa ansiosta esille hyvin monenlaisiin tiloihin”, kertoo Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja Tommi Lindh.

Kouvolassa näyttely käynnistää Alvar Aalto -säätiön kiertonäyttelyiden sarjan. Näyttelyn on koonnut taidehistorioitsija Asko Mäkelä. Näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaavat Alvar Aalto -säätiön toimitusjohtaja, arkkitehti Tommi Lindh ja graafinen suunnittelija Tiina Ekosaari. Plansseissa olevat valokuvat ja tekstit on painettu erityishienolle ohutviiluvanerille.

Näyttelyn yhteistyökumppani on Koskisen Oy. Näyttelyä on tukenut Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö.

Järjestäjä

Alvar Aalto -säätiö ja Kouvolan kaupunki

0045 679 0920, 020 615 6416

mari.forsberg@alvaraalto.fi; leena.tuomala@kouvola.fi

Tapahtuma on ilmainen
Lisää kalenteriin 30.03.2020 10:00 30.03.2020 10:00 Europe/Helsinki Pääkirjasto suljettu toistaiseksi! "Lyödään ne hepnaadilla". Alvar Aalto valokuvissa -näyttely "Lyödään ne hepnaadilla". Alvar Aalto valokuvissa -näyttely   Näyttely piirtää uudenlaisen kuvan.. Kouvolan pääkirjasto, Salpausselänkatu 33, 45100 Kouvola Alvar Aalto -säätiö ja Kouvolan kaupunki mari.forsberg@alvaraalto.fi; leena.tuomala@kouvola.fi

Avainsanat

Näyttelyt ja museot Asukkaat Matkailijat Kouvola

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?