Eeva Kilven runojen puhetta ja suomalaisen pianomusiikin luontotunnelmia

Su 2.8.2020 Klo 15:00

Potin tupa, Saaramaantie 980, 46570 Saaramaa

EEVA KILVEN AJATUKSIA JA SUOMALAISTA PIANOMUSIIKKIA SAARAMAAN SUVESSA

Kesällä 2019 komeasti syntymänsä kokenut ja jokakesäiseksi tapahtumaksi kaavailtu kylätapahtuma RUNON JA SUVEN SAARAMAA peruuntui tältä kesältä koronarajoitusten  vuoksi. VPK:n talon runo- ja musiikkiesitysten lisäksi oli sovittu oheistapahtumaksi lausuntataiteilija Leena-Kaisa Kiviojan ja pianonsoitonopettaja Sampo Ståhlbergin runo- ja musiikkikokonaisuus Ståhlbergin kodin tuvassa.

Koronalievennysten myötä  tämä kotikonsertti toteutetaan – Runon ja suven Saaramaan hengessä – sunnuntaina 2.8.2020 klo 15.00 Potin tuvassa  (Saaramaantie 980, 46570 SAARAMAA). Koska tuvan koko ja koronaohjeet rajaavat yleisömäärän n. 25 henkeen, pyydämme kiinnostuneita varaamaan liput ennakkoon Sampo Ståhlbergilta puh. 050 367 3278. Pääsylipun hinta on 10 euroa, väliaikatarjoilu kuuluu hintaan. 

PIENOISNÄYTELMÄ PERUSIHMISYYTTÄ?

Monipuolinen ja arvostettu 92-vuotias hiitolalaissyntyinen kirjailija Eeva Kilpi tunnetaan monista arjen ja rakkauden runoistaan sekä sota- ja evakkoaikaa kuvaavista teoksistaan. Eeva Kilpi on koskettanut tuotannollaan monia, eri-ikäisiäkin, lukijoita, kirjoittaahan hän avoimesti ja rohkeasti inhimillisistä aiheista. Kilpi ei myöskään väsy puolustamasta luontoa ja eläimiä.

Eeva Kilven teksteihin pohjautuvan Perusihmisyyttä? –pienoisnäytelmän dramatisoi ja ohjasi monista töistään kiitetty, pitkän teatteriuran tehnyt Eila Tuomainen. Saatuaan Tuomaisen käsikirjoituksen luettavakseen Eeva Kilpi oli iloisesti yllättynyt siitä, miten hänen runoistaan on saatu niin sujuvasti etenevä ja luonteva kokonaisuus. Suurin osa esityksen teksteistä on kokoelmasta Perhonen ylittää tien. Kilvelle tärkeät teemat rakkaus, yksinäisyys, luonto, maailman tila, vanhuus, lapset – huumoria unohtamatta – tulevat esille draaman keinoin.

Pienoisnäytelmän esittää monista runo- ja lauluohjelmistaan, monologeistaan ja Kanteletar –tulkinnoistaan tunnettu lausuntataiteilija Leena-Kaisa Kivioja. Hän on valinnut mukaan esityskokonaisuutta täydentäviä lauluja, mm. ikivihreät  Puhu hiljaa rakkaudesta ja Elämälle kiitos. Mukana on myös Kiviojan esitystä varten säveltämä Kilven teksti Kun ei jaksa enää puhua. Pienoisnäytelmää esitettiin v. 2018 Nelosteatterilla Kotkassa kolmasti. Esityksessä 4.3. kirjailija Eeva Kilpi oli paikalla. Hän kiitti ohjaaja Eila Tuomaisen dramatisointia oikeaan osuneeksi, taitavasti eri tekstejä yhtenäiseksi tarinaksi punovaksi. Leena-Kaisa Kiviojan tulkintaa hän luonnehti upeaksi ja lämpimäksi, hänen runojensa mietteitä rakastettavasti ilmentäväksi.

Kivioja on esittänyt pienoisnäytelmää Kotkan ja Haminan lisäksi eri puolilla Suomea, esim. Punkaharjun kulttuuriyössä Luston asemalla, Tampereen teatterikesän Off-sarjassa, Savonlinnassa, Juvalla, Iisalmella, Kajaanissa ja Orimattilassa. Esityksen on tähän mennessä nähnyt jo noin 600 katsojaa.

LUONTOAIHEISTA PIANOMUSIIKKIA

Väliajan jälkeen ohjelmassa on pianomusiikkia. Potin tuvan soitin on 1800-luvulta, mutta Sampo Ståhlbergin mukaan erittäin hyväkuntoinen. Hän soittaa suomalaisia kappaleita, joiden aiheena on luonto. Meri on innoittanut Heino Kaskea ja Selim Palmgrenia. Jean Sibelius on nimennyt sävellyksiään kukkien ja puiden mukaan. Joonas Kokkosen bagatelleista löytyvät puiden lisäksi linnut.

Sampo Ståhlberg asuu kesäisin Saaramaalla ja opettaa talvisin Mikkelin musiikkiopistossa pianonsoittoa.

 

Eeva Kilven runouden puhetta ja suomalaisen pianomusiikin luontotunnelmia

Saaramaalla Potin tuvassa (Saaramaantie 980, 46570 SAARAMAA)

sunnuntaina 2. elokuuta 2020 klo 15.00 – n. 16.30.

Pääsymaksu 10 euroa

HUOM! Liput varataan ennakkoon Sampo Ståhlbergilta puh. 050 367 3278. Kannattaa toimia heti!

Tervetuloa Saaramaalle Runon, musiikin ja suven tunnelmiin!

        

 

Hinta

10 €

Järjestäjä

Leena-Kaisa Kivioja ja Sampo Ståhlberg

050 367 3278

leenakaisa.kivioja@gmail.com; sampo.stahlberg@elisanet.fi

Lisää kalenteriin 02.08.2020 15:00 02.08.2020 15:00 Europe/Helsinki Eeva Kilven runojen puhetta ja suomalaisen pianomusiikin luontotunnelmia EEVA KILVEN AJATUKSIA JA SUOMALAISTA PIANOMUSIIKKIA SAARAMAAN SUVESSA Kesällä 2019 komeasti syntymänsä.. Potin tupa, Saaramaantie 980, 46570 Saaramaa Leena-Kaisa Kivioja ja Sampo Ståhlberg leenakaisa.kivioja@gmail.com; sampo.stahlberg@elisanet.fi

Avainsanat

Musiikki Teatteri Asukkaat Matkailijat Seniorit Kouvola

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?