Ruotsinsalmi 9.-10.7.1790 - näytelmä Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta

La 13.2.2021 Klo 15:00 - 16:00

Nelosteatteri, Satamakatu 4, 48100 Kotka

RUOTSINSALMI 9. – 10.7.1790 – TYKIT JA TUNTEET PAUKKUVAT NELOSTEATTERISSA

HUOM! KORONARAJOITUSTEN VUOKSI KAIKKI TAMMIKUUN ESITYKSET PERUTTU! Etsimme parhaillaan korvaavia esitysaikoja. Olemme pahoillamme mutkistuneesta tilanteesta! lA 13.2.2021 KLO 15 MAHDOLLINEN ENSIMMÄINEN ESITYSKERTA - SEURATKAA TIEDOTTAMISTAMME!

Teemavuosi käynnisti kirjoittamisen

Itämeren alueen suurin ja yksi Euroopankin merkittävimmistä meritaisteluista on myllertänyt vuosikymmeniä kotkalaisen teatterimiehen Reijo Paukun mielessä. Parhaillaan Kotkassa vietettävä Ruotsinsalmi 230 vuotta –teemavuosi pakotti Paukun tarttumaan tuumasta toimeen ja kirjoittamaan näytelmän, jossa Ruotsinsalmen toisen meritaistelun tapahtumat ja niihin olennaisesti liittyvät henkilöt heräävät henkiin Nelosteatterin intiimissä tilassa.

Sodan uhoa ja mielettömyyttä

Vaikka näytelmätekstissä selvitellään meritaistelun strategista kulkua ja laivojen määriä – niin venäläisten kuin ruotsalaisten – ja tykit paukkuvat, nousevat Paukun käsikirjoituksessa esiin ihmiset, heidän toiminnalliset motiivinsa ja tunteensa. Katariinan ja Kustaan valtapoliittiset pyrkimykset saavat vastaparikseen sotilaiden väsymyksen ja sodan mielettömyyden tunnustamisen. Kymiläisten ja lammassaarelaisten naisten keskinäinen uho ja syyttely päättyvät ajatukseen yhteisestä seutukunnasta ja omasta elämästä ilman, että ”pyörittäisiin koko ajan isompien hikisis jalois”.

Sodan ankea todellisuus häipyy välillä taka-alalle Katariinan hovin juhliessa edellistä, Viipurinlahdella saavutettua voittoa tai Kustaan ja päälliköiden viettäessä taisteluiden välissä leppoisaa iltanuotiohetkeä.

Näytelmän lopussa Katariinan ja Kustaan välienselvittelyssä kummankaan hallitsijan uho ei ole sammunut. Ihmiskunnan sotaisan historian jatkumista tavallisen kansan kustannuksella ennakoi Kustaan repliikki: ”Me maita jaamme, taistellaan, eikä ajatella laisinkaan, että jalkoihimme mutaa jää…”

Esityksissä noudatamme viranomaisten koronaohjeita. Turvavälien vuoksi katsomossa 36 paikkaa, ja edellytämme kasvomaskin käyttöä. Esityksessä ei ole väliaikaa.

Lippujen ennakkovaraus: esko.junkkari@kymp.net

 

Hinta

10 €

Nelosteatterin kotisivut

Järjestäjä

Teatteriryhmä Kimara ry

050 340 6506

esko.junkkari@kymp.net

Lisää kalenteriin 13.02.2021 15:00 13.02.2021 16:00 Europe/Helsinki Ruotsinsalmi 9.-10.7.1790 - näytelmä Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta RUOTSINSALMI 9. – 10.7.1790 – TYKIT JA TUNTEET PAUKKUVAT NELOSTEATTERISSA HUOM! KORONARAJOITUSTEN.. Nelosteatteri, Satamakatu 4, 48100 Kotka Teatteriryhmä Kimara ry esko.junkkari@kymp.net

Avainsanat

Teatteri Asukkaat Matkailijat Nuoret Seniorit Yhdistykset Kotka

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?