Kirke Muhonen, Matkalla kotiin

Su 16.5.- 30.5.2021

Poikilo-galleria, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola

Viime vuonna pandemian takia peruuntunut näyttelyni esitettiin kokonaan virtuaalisesti, mutta tänä vuonna teokseni ovat esillä fyysisessä muodossa Kouvolan Poikilo-galleriassa.

Näyttelytöiden inspiraation lähteenä on toiminut matka Viroon, Hiidenmaalle, jonka tein vuonna 2019. Pienen saaren taianomainen seesteisyys ja rauhallisuus tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen. Tämä kokemus näyttäytyy visuaalisina teoksina, joissa ajan kerroksellisuudessa voi aistia menneiden sukupolvien jättämiä jälkiä.

Teokseni ovat visuaalisia narratiivisia sielunmaisemia, fragmentteja koetusta ja eletystä, jossa mennyt, näkyvä ja näkymätön, tuttu ja tuntematon kohtaavat nykyisyydessä muovaten tulevaa. Kulttuurinen identiteetti, historia, kansanperinne, kuuluminen, juuret tai juurettomuus, muisti, muistot ja luopuminen, ajan jättämät jäljet ja muutokset muodostavat kudelman, josta haarautuvat monet ihmisyyttä koskettavat teemat ja pohdinnat.

Näyttelyn teokset on pääosin toteutettu vuosina 2019 – 2020, mutta se on täydentynyt myös uusilla, poikkeusolojen aikana valmistuneilla teoksilla, jotka tuovat kokonaisuuteen oman mausteensa. Näyttely koostuu maalauksista, tekstiili- ja vanerireliefeistä, installaatioista ja veistoksista. Yhdistän teoksissani eri tekniikoita ja materiaaleja hyödyntäen myös kierrätysmateriaaleja. Kollaasimaisia tekstiiliveistoksia on työstetty perinteisin käsityömenetelmin leikkaamalla, ompelemalla, solmimalla ja kirjomalla yhdistäen niihin symbolisia elementtejä. Käsillä tekemisen perinteeseen liittyy hiljaista meditatiivista syventymistä. Hiljentyminen avaa mielen sisäiselle puheelle. Se on läsnäoloa ja liikkumista ajassa. Aika jättää jäljen. Lanka on sidoksissa muistiin. Jokainen ommel tai siveltimenveto edustaa ohikiitävää hetkeä. Jäljet kertovat tarinaa, niihin kätkeytyy historia. Ihmisen elämä ja jokainen muisto on visuaalinen tarina. Millaisia tarinoita muistamme, millaisia tarinoita kannamme mukanamme, millaisista vaikenemme? Mitkä tarinat tulevat kerrotuksi, entä millainen jälki jää meistä, millainen kertomus jälkipolville? Paikat, kieli ja kulttuuri muokkaavat meitä sekä tarinaamme. Tarinoiden kautta luomme sosiaalista yhteenkuuluvuutta, jatkuvuutta ja voimaantumista.

Kuvataide on aina ollut vahvasti läsnä elämässäni ja se on minulle ihmisyyden kokemuksen pohtimista, sen ilmaisemisen ja minuuden rakentamisen väline hyvinvointiaspektia unohtamatta. Värit, muodot ja monet materiaalit mahdollistavat kokeilevaa etsimistä ja löytämistä sekä käsillä tekemisen ilon välittämistä. Infoähkyn maailmassa haen pelkistetyissä teoksissani selkeyttä, rytmiä ja läsnäoloa. En pyri realistiseen ilmaisuun vaan teokseni kumpuavat omakohtaisista kokemuksista ja mielen sisällöistä, joille annan abstrahoidun visuaalisen muodon. Teosta tehdessä ei aina tiedä, millainen siitä tulee ja näin on hyvä. Katsojalle jää vapaus vaeltaa oman mielensä sopukoissa ja käyttää vapaata assosiaatiota teoksieni tulkinnassa.

Kirke Muhonen on mikkeliläinen kulttuurituottaja (AMK) ja kuvataiteilija (YAMK). Hän on osallistunut Suomessa useisiin yhteisnäyttelyihin ja pitänyt monia yksityisnäyttelyitä vuodesta 1998 lähtien. Kuvataiteen rinnalla kulkee vahvasti myös sanataide. Häneltä on julkaistu myös runokirjoja sekä värityskirjoja (mm. vuonna 2015 suuren suosion saanut Mindfulness -värityskirja (Basam Books)).

Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-17, ma suljettu

Järjestäjä

0206158486

poikilo@kouvola.fi

Tapahtuma on ilmainen
Tapahtuma on esteetön
Tapahtuma on ikärajaton
Lisää kalenteriin 16.05.2021 00:00 30.05.2021 00:00 Europe/Helsinki Kirke Muhonen, Matkalla kotiin Viime vuonna pandemian takia peruuntunut näyttelyni esitettiin kokonaan virtuaalisesti, mutta tänä.. Poikilo-galleria, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola poikilo@kouvola.fi

Avainsanat

Näyttelyt ja museot Asukkaat Matkailijat Kouvola

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?