Siirry pääsisältöön
Kymenlaaksonyt käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää Sulje X
Hyppää kartan yli

Näkökulmia Suomen historiaan: Kenttäpostikirje Suomen armeijan salainen ase

Ti 11.1.2022 Klo 18:00 - 19:30

Kuusankoskitalo, Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kouvola, Kuusankoski

Näkökulmia Suomen historiaan sarjassa Mirja Turunen pitää luennon aiheesta

Kenttäposti oli Suomen armeija salainen ase 

”Kirjoita usein, kun aikasi antaa, muutakaan lohtua ei ole, kuin tietää aina silloin olevan asiat hyvin, jolloin kirje on päivätty.”

Näin kirjoitti Irma Hälikkä rintamalla olevalle miehelleen kapteeni Urho Hälikälle, joka palveli jatkosodan aikana kenraali Ruben Laguksen Panssaridivisioonassa. Kirje oli yksi miljardista kenttäpostikirjeestä. Muissakin sotaa käyvissä maissa kirjoitettiin, mutta ei samaan tahtiin.

Kirjeiden merkitys sodan erottamien läheisten jaksamiselle oli valtava, ja onkin sanottu, että kenttäposti oli Suomen armeijan salainen ase. Kirjeillä pidettiin yllä parisuhdetta, jaettiin lapsiperhe-elämää sodan särkemässä arjessa. Kirje oli kuitenkin ennen kaikkea elämänmerkki, josta tiesi, että puoliso oli elossa – ainakin vielä sinä hetkenä, kun se oli päivätty.

Häliköiden kirjeenvaihto tarjoaa sukelluksen kahden ihmisen maailmaan, jossa rakastetaan ja riidellään, pelätään pahinta ja toivotaan parempaa. Kirjeet ovat intiimiydessään vangitsevaa luettavaa. Niissä välittyy moni-ilmeinen kuva elämästä kotirintamalla neljän pienen lapsen yksinhuoltajana alituisen pulan ja pelon keskellä. Irma Hälikkä kirjoitti paperille muutaman rivin melkein joka ilta lasten mentyä nukkumaan.

Rintamalta Urho Hälikän lähettämissä kirjeissä kerrottiin säästeliäästi sodan julmuudesta, mutta jaettiin kotirintaman koettelemukset ja pettymiset aviomiehen jatkuvasti siirtyneistä lomista.

Kirjeet avaavat sitä, miten ihmiset epätavallisissa oloissakin suunnittelivat omaa arkeaan pyrkien elämään mahdollisimman normaalisti. Tavallisen perheen tarina voi kertoa nykylukijalle sodasta enemmän kuin kenraalitason muistelmat.

 

FT Mirja Turunen on kotkalainen toimittaja ja historioitsija, joka on aiemmin julkaissut kiitetyt teokset Veripellot (2005) ja Koska kotimaa meidät lähetti - SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa (2016).

 

Katso luento tästä

Järjestäjä

Kouvolan kaupunki, kulttuuripalvelut

0206157420

helena.jetsu@kouvola.fi

Tapahtuma on ilmainen
Tapahtuma on esteetön
Tapahtuma on ikärajaton
Lisää kalenteriin 11.01.2022 18:00 11.01.2022 19:30 Europe/Helsinki Näkökulmia Suomen historiaan: Kenttäpostikirje Suomen armeijan salainen ase Näkökulmia Suomen historiaan sarjassa Mirja Turunen pitää luennon aiheestaKenttäposti oli Suomen armeija.. Kuusankoskitalo, Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kouvola, Kuusankoski Kouvolan kaupunki, kulttuuripalvelut helena.jetsu@kouvola.fi

Avainsanat

Luennot ja seminaarit Asukkaat Matkailijat Seniorit Kouvola

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Upota tapahtuma

Upota

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?