Siirry pääsisältöön
Hyppää kartan yli

Tallenne: Näkökulmia Suomen historiaan: Kynän ja miekan kenraali Wallenius

To 30.6.2022 Klo 19:00

Kuusankoskitalo, Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kouvola, Kuusankoski

Verkkotapahtuma:
Näkökulmia Suomen historiaan: Kynän ja miekan kenraali Wallenius

Katso verkossa

Näkökulmia Suomen historiaan sarjassa FT, Lasse Laaksonen luennoi aiheesta Kynän ja miekan kenraali Wallenius. Sodan ajan kenraaleista kirjoitetut teokset käsittelevät tavanomaisesti sankareita ja menestyjiä. Silmiinpistävänä poikkeuksena kenraalien keskuudessa erottuu jääkäri­kenraal­imajuri Kurt Martti Wallenius. Hän oli paitsi anti­sankari, poliittinen kenraali ja Mannerheimin erottama ”epäonnistuja” myös maisteri, filosofi, kirjailija ja eränkävijä.

Walleniuksesta historiankirjoitukseen jäänyt kuva on arvoituksellinen. Runsas alkoholinkäyttö löi myös leimansa. Hän oli ensimmäisiä jääkärikenraaleita, suupaltti suorasuu ja omapäinen johtajapersoona, joka ei turhia koreillut ja puheitaan varonut.

Sivistyksensä ja sosiaalisien taitojensa ansiosta Wallenius teki armeijaa tunnetuksi maailmalla. Yhteydet lapualaisjohtoon ja syyteet Ståhlbergin kyydityksestä päättivät kuitenkin hänen värikkään upseerinuransa. Kenraali erotettiin, vaikka oikeus vapautti hänet kaikista syytteitä.

Mäntsälän kapinan kohdalta Wallenius tuomit­tiin. Tutkintavankeudessa hän meni nälkälakkoon. Vapau­dut­tuaan Wallenius aloitti kirjailijana, ja matkusteli sotakirjeenvaihtajana Aasiassa ja Euroopassa. Eräkirjailijana Wallenius oli aikaansa edellä, suunnannäyttäjä.

Wallenius halusi päästä talvisotaan. Hänen vihamiehensä Mannerheim myöntyi pakosta ja Wallenius onnistui Lapissa. Myöhempi komentajan tehtävä Viipurinlahdella päättyi kuitenkin traagisesti. Vaikka Wallenius yritti vielä jatkosotaan, hänellä ei ollut sijaa pitkävihaisen Mannerheimin armeijassa.

Kirjailijana Wallenius menestyi. Hän kuvasi ihmistä ja luontoa, elämää ja kuolemaa, pohti sodan olemusta ja kirjoitti peräti satukirjan. Taiteellinen Wallenius oli äärimmäinen individualisti.

Filosofian tohtori, dosentti Lasse Laaksonen on tunnettu ja palkittu historiantutkija. Hän toimii dosenttina kolmessa eri yliopistossa. Laaksosen viimeisin teoksensa Viina, Hermot ja rangaistukset - Sotilasylijohdon henkilökohtaiset ongelma 1918-1945 oli ehdolla sekä vuoden tiedekirjaksi että historian teokseksi.

 


 

Muut ajankohdat

Ti 1.2.2022

|

18:00-19:30

Ti 1.2.2022 - 30.6.2022

|

18:00-19:30

Järjestäjä

Kouvolan kaupunki, kulttuuripalvelut

020 615 7420

helena.jetsu@kouvola.fi

Tapahtuma on ilmainen
Tapahtuma on esteetön
Tapahtuma on ikärajaton
Lisää kalenteriin 30.06.2022 19:00 30.06.2022 19:00 Europe/Helsinki Tallenne: Näkökulmia Suomen historiaan: Kynän ja miekan kenraali Wallenius Verkkotapahtuma: Näkökulmia Suomen historiaan: Kynän ja miekan kenraali Wallenius Katso verkossa Näkökulmia.. Kuusankoskitalo, Kymenlaaksonkatu 1, 45700 Kouvola, Kuusankoski Kouvolan kaupunki, kulttuuripalvelut helena.jetsu@kouvola.fi

Avainsanat

Luennot ja seminaarit Verkkotapahtuma Asukkaat Matkailijat Seniorit Kouvola

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Upota tapahtuma

Upota

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?