Siirry pääsisältöön
Kymenlaaksonyt käyttää evästeitä. Jatkamalla sivustolla hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää Sulje X
Hyppää kartan yli

Ruotsinsalmi 1790 - näytelmä

La 22.1.2022 Klo 15:00 - 16:20

Nelosteatteri, Satamakatu 4, 48100 Kotka

Ote Eija Anttilan arviosta Kymensuu -lehdessä:

"Runous ja paikallinen sotahistoria kohtaavat Ruotsinsalmi 1790 -näytelmässä

Ruotsinsalmi 1790. Teatteriryhmä Kimaran kantaesitys Nelosteatterissa. Käsikirjoitus ja ohjaus Reijo Paukku. Arvio perustuu 3.12. esitykseen.

Kotkalaisen Teatteriryhmä Kimaran ja käsikirjoittaja-ohjaaja Reijo Paukun yhteistyö historiallisen aiheen parissa on tuottanut kaunista hedelmää. Näytelmän historiallisena näyttämönä on Kotkan edustalla käyty Ruotsinsalmen meritaistelu heinäkuussa 1790, jossa serkukset Kustaa III Ruotsin kuninkaana ja Katariina II Venäjän keisarinnana ottivat laivastoineen mittaa toisistaan.
Reijo Paukun käsikirjoitus perustuu historiallisiin faktoihin, jotka ovat saaneet käsikirjoittajan kynästä esteettisen ja inhimillisen reunuksen. Lausujien ja kertojien osuudet vievät tarinaa eteenpäin hyvinkin runollisessa tyylissä, joka sopii erinomaisesti raadollisen sotakuvauksen vastapainoksi. Tunnelmaa keventää myös huumori, jota ilman ankarissa oloissa eläneet sotilaat eivät olisi selvinneet.


Sodan mielettömyys ja sotilaiden kurjat olot suurvaltojen valtataistelun ja keskinäisen uhittelun pelinappuloina tulee näytelmässä kirkkaana esiin. Sodan mielettömyys ei vuosisatojen ja -tuhansien saatossa ole muuttunut miksikään.
Ortodoksinen uskonto tulee hienon lyyrisesti esiin ja poliittinen satiiri Katariinan hovin valmistautuessa juhlimaan Ruotsin lyömistä Kotkan edustan taistelussa.

Kirppusirkus hovinarreineen tuo ajatukset myös lähelle nykypäivää, vertauskuvana sille, miten helposti yksinvaltaisissa yhteiskunnissa kansa on höpläytettävissä silmänkääntötempuilla uskomaan illuusioihin, jotka tosi asiassa ovat kaukana demokraattisista yhteiskunnista.
--
Kyllä tällä näytelmällä kehtaa ehdottomasti lähteä Työväen Näyttämöpäiville Mikkeliin tammikuussa." 

Katsojakommentteja:

”Olin erityisen ilahtunut runo-osuuksista ja nautin yhtä erityisesti visuaalisesta kauneudesta, mutta suurimman vaikutuksen minuun teki Reijo Paukun yhä kukkiva luova voima. Siitä saa rohkaisua ikääntymiseen, ja semmoisen esimerkin, jota tekee mieli seurata!” 

”Ruotsinsalmi oli monella tavalla hieno elämys. Parhaimmat kohdat nostivat tunteet pintaan voimakkaasti.”

”Suurkiitos, Olette tehneet ison työn. Ja näyttelette tosi hyvin. Mielenkiintoisia näyttämöratkaisuja.”

”Iso kiitos esityksestä! Taitavasti tehty iso taistelu pieneen tilaan!!!”

”Mielenkiintoinen ja viihdyttävä näytös. Oikeaa kotiseututyötä.”

Huom! Ennen Mikkelin Näyttämöpäivien esityksiä (su 30.1.2022 Vanhassa Sotkussa) Nelosteatterille on sovittu kaikkiaan neljä esitystä - jos koronaohjeistukset sallivat. Kaikkiin esityksiin on tehty ennakkovarauksia (osa tai koko esitys); parhaiten lippuja tällä hetkellä la 15.1. esitykseen. Pyydämme seuraamaan niin korona- kuin lipputilannetta nettisivuiltamme www.nelosteatteri.fi.   Lippuvarauksia ja -tiedusteluja voi tehdä sähköpostitse: esko.junkkari@kymp.net. 

 

Muut ajankohdat

La 15.1.2022

|

15:00-16:20

Su 16.1.2022

|

15:00-16:20

La 22.1.2022

|

15:00-16:20

Su 23.1.2022

|

15:00-16:20

Hinta

Kaikki liput 10 euroa

Järjestäjä

Teatteriryhmä Kimara ry

+358503406506

esko.junkkari@kymp.net

Lisää kalenteriin 22.01.2022 15:00 22.01.2022 16:20 Europe/Helsinki Ruotsinsalmi 1790 - näytelmä Ote Eija Anttilan arviosta Kymensuu -lehdessä:"Runous ja paikallinen sotahistoria kohtaavat Ruotsinsalmi.. Nelosteatteri, Satamakatu 4, 48100 Kotka Teatteriryhmä Kimara ry esko.junkkari@kymp.net

Avainsanat

Teatteri Ruotsinsalmi Asukkaat Matkailijat Nuoret Seniorit Yhdistykset Kotka

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Upota tapahtuma

Upota

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?