Elämää Kymenlaakson ja Karjalan rajoilla -seminaari

Pe 15.6.2018 Klo 11:00

Kouvola-talo, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola

Karjalaisten kesäjuhlien seminaarissa tutkaillaan elämää rajan maakunnissa – Kymenlaaksossa ja Karjalassa. Mitä rajat merkitsivät ja syntyivät, mitä oli elämä rajalla ennen ja mitä se on tänä päivänä, millaisia suhteita muodostui ja mitä näkyviä merkkejä elämä rajalla on jättänyt jälkeensä?

Ohjelma

  • Seminaarin avaus

Karjalan Liiton kunniapuheenjohtaja Markku Laukkanen

 

  • Kymenlaakson rajamaakunta. Vanhan Suomen aika 1743-1812 FT Kari-Matti Piilahti

 

  • Pohjoiskymenlaaksolaisten Viipuri

FT Kari Immonen

 

  • Kahvit

 

  • Karjala – kulttuurimaiseman ja maisemien muutos. Esitys tulkataan suomeksi.

Professori Guanjo Galan

 

  • Mielikuvia ja arkielämää Suomen ja Venäjän rajalla

FT Virpi Kaisto

 

 

Seminaarin hintaan sisältyy tutustuminen  Myytinmurtajia ja matkantekijöitä –näyttelyyn Kouvolan kaupunginmuseossa.

 

Puhujaesittelyt

  • FT Kari-Matti Piilahti on ollut mukana tekemässä Kymenlaakson historiaa ja hän käsittelee Kymenlaaksoa valtakunnallisten, maantieteellisten, taloudellisten ja kulttuuristen rajojen kohtauspaikkana. Kymenlaaksosta lähtöisin oleva FT Kari Immonen on tutkinut Karjalaa, mutta on perehtynyt myös Kymenlaakson vaiheisiin. Hän pohtii suhdetta Viipuriin, rajoja ja niiden muuttumista ja ihmisten liikkumista edellisinä vuosisatoina.
  • Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin opiskelijat tarkastelivat maisemaa kaakkoisrajan kahden puolen (mm. Imatralla, Simpeleellä, Parikkalassa ja Venäjän puolella Ruskealassa, Sortavalassa, Lahdenpohjassa, Kurkijoella, Räisälässä ja Ensossa). Heillä oli myös työpaja Karjalan Liiton jäsenten kanssa. Opiskelijat tekivät tarkempia analyysejä valitsemistaan kohteista. Professori Guanjo Galan esittelee hankkeen tuloksia.

 

  • FT Virpi Kaisto on väitöskirjassaan tutkinut tämä päivän mielikuvia ja arkielämää Suomen ja Venäjän rajalla. Esityksessä käsitellään sitä, miten raja vaikuttaa asukkaiden elämään ja mitä ihmiset ajattelevat Suomesta, Venäjästä ja raja-alueesta kahden puolen rajaa.

 

  • Seminaarin avaa toimittaja, Karjalan Liiton kunniapuheenjohtaja Markku Laukkanen, joka toimii myös seminaarin puheenjohtajana.

Seminaarin osallistumismaksuun sisältyy tutustuminen Myytinmurtajia ja matkantekijöitä -näyttelyyn. Näyttelyn yhtenä osana esitellään Karjalasta nykyisen Kouvolan alueelle evakkoon tulleiden kolmen henkilön tai perheen tarina. Kouvolaan siirtyneistä karjalaisyrityksistä esillä on Kouvolan Lakritsin tarina.

Järjestäjä

Karjalan Liitto

0405839295

mervi.piipponen@karjalanliitto.fi

Tapahtuma on esteetön
Tapahtuma on ikärajaton
Lisää kalenteriin 15.06.2018 11:00 15.06.2018 11:00 Europe/Helsinki Elämää Kymenlaakson ja Karjalan rajoilla -seminaari Karjalaisten kesäjuhlien seminaarissa tutkaillaan elämää rajan maakunnissa –.. Kouvola-talo, Varuskuntakatu 11, 45100 Kouvola Karjalan Liitto mervi.piipponen@karjalanliitto.fi

Avainsanat

Luennot ja seminaarit Näyttelyt ja museot Asukkaat Matkailijat Nuoret Seniorit Yhdistykset Kouvola

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?