Tuulten kaupunki - Kotka kuvataiteilijoiden silmin

Su 25.11.2018 Klo 09:00

Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka

"Ei tule heti mieleen, että Suomessa olisi järjestetty näyttelyä, joka tutkailisi yhden kaupungin kaupunkikuvaa näin laajasti kuvataiteen kautta."
- Näyttelyn kuraattori, kotkalainen taidemaalari Olavi Heino

Tuulten kaupunki tuo näytteille Kotkan kaupunkia kuvaavia taideteoksia, maalauksia, grafiikkaa ja piirustuksia. Näyttely esittelee peräti 80 Kotkaa kuvaavaa teosta kaikkiaan 32 kuvataiteilijalta, joista osa on kotkalaisia ja osa muualta Suomesta. Näyttely luotaa sitä, miten tekijät ovat kaupunkia kuvanneet ja mikä siinä on heitä kiinnostanut. Taiteilijat ovat valinneet kuvattavakseen Kotkansaaren, sataman, saariston, Hovinsaaren tai Karhula-Kymin.

Taiteilijoiden aihevalinnat ilmentävät pysyvyyttä ja muutosta. Kaupunkikuvan muutos näkyy näyttelyssä selvästi, sillä taideteoksia katsoessa huomaa, miten paljon kaupunkikuvasta on hävinnyt rakennuksia. 

Näyttelyn taideteokset kattavat vuosien 1906 ja 2017 välisen ajanjakson. Kiinnostus kaupungin kuvaamiseen taiteessa oli 1950-, 60- ja 70-luvuilla selkeästi laajempaa kuin muina vuosikymmeninä. Kaupunkitaideteoksissa kulkee selväpiirteisesti realistinen pohjavire, jossa näkyy tekijöiden henkilökohtaisia taidemieltymyksiä ja teknisiä vivahteita sekä valmistumisajankohtaa heijastavia muoto- ja väriratkaisuja.

Näyttelyyn on saatu taideteoksia Kotkan kaupungin, Olavi Heinon ja Steveco Oy:n kokoelmista, Kotkan puistotoimelta, Kotkan ortodoksiselta seurakunnalta, Kotkan Läntiseltä Sosiaalidemokraattiselta Työväenyhdistykseltä ja yksityishenkilöiltä.

Näyttelyssä mukanaolevista taiteilijoista voidaan mainita mm. Thorsten Waenerberg, Hugo Backmansson, Arvo Makkonen, Päiviö Pyöttiälä, Lempi Carlsson, Toivo Drockila, Jurij Osipow, Urho Paasonen, Kosti E. Sartti, Eino Heino, Olavi Heino, Jan-Erik Kullberg, Jaakko Manninen, Eino Kukkonen, Feodor Porokara ja Tyyni Nyström.

Näyttelyyn liittyy julkaisu, johon on koottu teoksia koskevat kuvat ja tekstiosuudet sekä lyhyt historiaosuus taiteesta ja kaupunkikuvasta. Kuvataiteen Kotka on jatkoa Suomen merimuseossa vuonna 2013 järjestetylle Valon luotsit -näyttelylle, jonka yhteydessä koottiin julkaisu Taidemaalarin Kotka.

Kymenlaakson museo on saanut tähän hankkeeseen avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Merikeskus Vellamo on avoinna ti, to-su 10-17, ke 10-20, maanantaisin suljettu.

Hinta

10/6/0 €

Järjestäjä

Merikeskus Vellamo

0403500497

info@merikeskusvellamo.fi

Tapahtuma on esteetön
Tapahtuma on ikärajaton
Lisää kalenteriin 25.11.2018 09:00 25.11.2018 09:00 Europe/Helsinki Tuulten kaupunki - Kotka kuvataiteilijoiden silmin "Ei tule heti mieleen, että Suomessa olisi järjestetty näyttelyä, joka tutkailisi.. Merikeskus Vellamo, Tornatorintie 99, 48100 Kotka Merikeskus Vellamo info@merikeskusvellamo.fi

Avainsanat

Näyttelyt ja museot Asukkaat Matkailijat Kotka

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?