Kymi Sinfonietta: Unkarilainen ilta

Pe 9.11.2018 Klo 19:00

Kotkan konserttitalo, Keskuskatu 33, 48100 Kotka

                     

Kapellimestari:                    Olari Elts

Solistit:                                Barnabás Kelemen, viulu

                                           Ernest Bangó, cimbalom

Pablo de Sarasate:              Mustalaislauluja

Maurice Ravel:                    Tzigane

Béla Bartók:                       Rapsodia nro 1 sooloviululle, orkesterille ja cimbalomille

Franz Liszt:                        Unkarilaiset rapsodiat nro 2 & 3

Zoltán Kodály:                     Osia Háry János -sarjasta

Johannes Brahms:              Unkarilaisia tansseja cimbalom-kadenssein

Tästä illasta tulee unohtumaton! Saamme Kymenlaaksoon palasen Unkarin omasta sekä Unkariin liittyvästä rikkaasta musiikkiperinteestä. Unkari, sen kansanmusiikki ja myös mustalaismusiikki innoittivat monia säveltäjiä 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. ”Olen nimennyt nämä rapsodiat unkarilaisiksi, koska mielestäni ei ole oikein erottaa tulevaisuudessa jotain, mitä ei ollut erotettu menneisyydessä”, kirjoitti Franz Liszt, joka ei halunnut tehdä eroa olivatko Unkarilaisten rapsodioiden tarttuvat teemat romanien vai kansanmuusikoiden käsialaa. - Huippuviulisti Barnabás Kelemen kuuluu klassisen musiikin eturivin viulusolisteihin, ja hänellä on suvussaan myös maineikkaita mustalaisprimaksia. Verenperintö kuuluu varmasti Sarasaten Mustalaislaulujen, Ravelin Tziganen ja Bartókin Viulurapsodian temperamenttisissa käänteissä. Csardaksien musiikkiriehaan kuuluu erottamattomana osana myös cimbalomin helinä. Sen ehdottomana taitajana saamme ensimmäistä kertaa Kymenlaaksoon Ernest Bangón soittimineen. Tämä virtuoosi taitaa sekä klassisen että mustalaismusiikin, ja on kiertänyt ympäri maailmaa maineikkaimmissa konserttisaleissa palaten jälleen juurilleen Budapestiin. Tässä konsertissa kuullaan meillä myös ensimmäistä kertaa mehevillä cimbalom-kadensseilla höystettyjä Brahmsin Unkarilaisia tansseja.

Balkanin turkkilaisilta lienevät peräisin monet romanien instrumentit. Niihin kuuluu myös arabialaisten dulcimerista polveutunut, nykyään Unkarin kansallissoittimena tunnettu cimbalom, joka on balkanilaisen kansanmusiikin keskeinen soolosoitin ja komppikone, kanteletta muistuttava kielisoitin. Tämä puolisuunnikkaan muotoinen soitin seisoo neljällä jalalla ja sitä soitetaan lyömällä sen kieliä kahdella erityisen muotoisella kapulalla. Kansanmusiikissa käytettävien erikokoisten cimbalomien lisäksi 1880-luvulla kehitettiin sarjatuotantoon kromaattinen konsertticimbalom. Soittimen harvinaisuuden on taannut kielien erikoinen asettelu, jota tottumattomien on ollut vaikea oppia.

TAITEILIJATAPAAMINEN ENNEN KONSERTTIA KLO 17.45 ravintola Vaustin tiloissa, konserttitalon 1. krs. Tilaisuuteen vapaa pääsy ja kahvitarjoilu. Haastateltavina viulusolisti Barnabás Kelemen ja cimbalom-solisti Ernest Bangó ja kapellimestari Olari Elts

Tiedustelut ja varaukset: Orkesteritoimisto p. 05- 234 4891, toimisto@kymisinfonietta.fi

Liput: Orkesteritoimisto, Kaivokatu 18, Kotka, Yrtti-City Karhula, ravintola Vausti Kotka, Ticketmasterin myyntipisteet ja www.ticketmaster.fi. ( Ticketmasterin kautta ostettuihin lippuihin lisätään toimitusmaksu)

Hinta

aikuiset 24, eläkeläiset 19, opiskelijat ja työttömät 11 €

Kymi Sinfoniettan kotisivut

Järjestäjä

Kymi Sinfonietta

052344891

toimisto@kymisinfonietta.fi

Tapahtuma on esteetön
Lisää kalenteriin 09.11.2018 19:00 09.11.2018 19:00 Europe/Helsinki Kymi Sinfonietta: Unkarilainen ilta                    &.. Kotkan konserttitalo, Keskuskatu 33, 48100 Kotka Kymi Sinfonietta toimisto@kymisinfonietta.fi

Avainsanat

Musiikki Asukkaat Matkailijat Seniorit Kotka Hamina Virolahti Pyhtää Miehikkälä

Jaa tapahtuma

Tulosta tapahtumakortti

Kymenlaaksonyt.fi ei vastaa tapahtuman tietojen mahdollisista muutoksista. Ota yhteys tapahtuman järjestäjään.

Heräsikö kysyttävää?